Küldetésünk:

valódi befogadás, esélyegyenlőség elősegítése, mindezzel az életminőség javítása a speciális szükségletű emberek számára világunkban.

Ezt a 2013-2015 között zajló Gruntvig Élethosszig tartó tanulás Tanulási kapcsolatok projektet az Európai Bizottság támogatta.

 

 

A programban 7 európai uniós ország vesz részt, mint tanulási kapcsolatok partnerek, azzal a céllal, hogy megosszuk a tapasztalatokat, fejlesszük a partnerszervezetek eszközeit és támogassuk az állatterápiák használatát a speciális szükségletű emberek fejlesztésében. Minden partner végez állatokkal terápiát, néhányuk jelentősebb és strukturáltabb programmal, mint mások.

Mindannyian felismertük, hogy az állatokkal végzett fejlesztés nagyon értékes, alapvető eleme tud lenni szolgáltatásunknak és reméljük, hogy ezt megosztva másokkal, bátorítani tudjuk az elterjedését ennek az érdekes és jutalmazó módszernek.

 

 

A partnerség céljai

 

1.Megtalálni a fogyatékkal élők állatterápiás fejlesztése során megszerzett legjobb tapasztalatokat és eszközöket Európában.

2.Kézikönyvet, rövid filmet készíteni a módszerekről, amelyek segítenek a szakembereknek tökéletesíteni munkájukat.

3.A partnerség eredményeit nyilvánossá tenni nem csak a partnerségen belül, hanem egész Európában, akár azon túl is.

 

 

Partnereink

 

Centro de Educación Especial Dr. Fernando Arce (Spanyolország)

Az iskola Spanyolország északi részén, Kantábriában, a 65.000 fős ipari településen, Torrelavegában található. Fő célkitűzése a munkára történő felkészítés a diákok egyéni képességei alapján. 11 egységből 1 neveléssel foglalkozik, 7 a kötelező alapoktatást végzi, 1 átvezet a felnőtt korba, 2 pedig szakképző programokat valósít meg. 3-25 éves korig összesen 90 diákot fogad be az intézmény. További szolgáltatásai: szállítás, letelepedés segítése, logopédia, gyógytorna, szociális munka valamint esetmegbeszélések, tanácsadás a 15 tanár, 5 gondozó, 2 terapeuta, 1 gyógytornász, 1 pszichológus és 1 fő szociális munkásból álló szakembercsoport részvételével.

További információ: Ana Maria Riano Galan, telefon: 0034667271452, honlap: www.fernandoarce.com

 

Asociatia Partes (Románia)

Az Asociatia Partes egy nagyon fiatal szervezet nagyon jól képzett szakemberekkel, akik a szociális munka területén, főként a fogyatékkal élőkkel dolgoznak. Célja lehetőséget ajánlani az embereknek a közösségi életben való felelősségteljes részvételre, erősítve a szociális kohéziót.

További információ: Daniel Filipas, telefon: 0040740273131, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 

C.I.A.O La tela di Carlotta (Olaszország)

A szervezet feladata mélyíteni a tudást és pályázni a nevelés, a pszichológiai gondozás, az átnevelés és terápiák területén. Kutatásokat folytatnak, tréningeket szerveznek állat-asszisztált terápiák, nevelési és rekreációs témában, az értékes tapasztalatok átadásában. Emelik a tudatosságot és információt nyújtunk az állat-asszisztált terápiák módszereiben konferenciák, szemináriumok és vitafórumok során. Együttműködnek civil szervezetekkel, állami intézményekkel és vállalkozókkal Olaszországban és külföldön.

További információ: Michela Romano, telefon: 00303403841972 és 00303406941702, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Lithuanian Sea Museum (Litvánia)

A Lithuanian Sea Museum állami intézmény. A kormánnyal, a Klaipéda Egyetemmel és a helyi kórházzal együttműködve 2001 óta minden évben szervez delfinnel végzett foglalkozásokat különböző fogyatékossággal élő emberek számára. . A páciensek többsége 5-15 év közötti, de vannak speciális programok fogyatékos felnőttekkel is. A specialisták, akik a gyermek- és felnőtt fogyatékosokkal dolgoznak: delfin tréner, szociális munkás, pszichológus, gyógytornász.

További információ: Dr. Brigita Kreivinienė (Head of Dolphin Assisted Therapy Department), telefon: 00370 46 492251, honlap: www.muziejus.lt/en

 

Red2Green (Egyesült Királyság)

A Red2Green azon dolgozik, hogy a Cambridge-ben és környékén élő fogyatékkal élő, valamint hátrányos helyzetű emberek számára magasabb életminőség lehetőségét biztosítsa. A szervezet több, mint 300 pácienst támogat 40 fős személyzettel (20 fő teljes munkaidős) és kb.50 önkéntessel. Újító, személyre szabott és elérhető lehetőségeket szerez védett környezetben. Helyi és nemzetközi szinten is vannak partnereik, akikkel megosztják tapasztalataikat pácienseinkről és az ő jövőjükről.

Aspiration című projektjük során a szociális készségek fejlesztését, az önálló életre felkészítést végzik autista, főként Asperger szindrómás felnőttekkel.

További információ: Ruth Rogers, telefon: 00012232810111 és 00 01223 811662, honlap: www.red3green.org és www.justgiving.com/red3green

 

Equilibre Ngo (Észtország)

A szervezet a lovasterápiát pszicho-szociális megközelítésben alkalmazza. Hivatalos kapcsolatuk van a helyi kórházzal, terapeutáik pszichológusként, lovasterapeutaként tagjai a rehabilitációs csoportnak, melynek programjában a legtöbb páciens részt vesz. Fő célcsoportjuk a magatartás- és érzelmi problémás gyerekek és jórészt depressziós, illetve súlyosan kiégett szüleik. Vannak továbbá autista és tanulási problémával küzdő klienseik is.

További információ: Hele Aluste, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

Legfontosabb fogalmak

 

Animal Assisted Intervention (AAI)

Állat-asszisztált beavatkozás

Terápiás, rehabilitációs, nevelési és rekreációs értékei miatt használjuk e típusú, a háziállatok közreműködésével vezetett foglalkozásokat. A beavatkozás a pszichés, szociális, érzelmi és/vagy kognitív fejlesztést hivatott támogatni.

 

Animal Assisted Therapy (AAT)

Állat-asszisztált terápia

A terápiás/rehabilitációs célú terápia célja a résztvevők fizikai, szociális, érzelmi, értelmi fejlesztése. Az AAT multidiszciplináris ellátás speciális szakértelmet igényel, amiben az állattal bánó személy integrált része a folyamatnak. A beavatkozás lehet egyéni és csoportos jellegű és a folyamatot megfelelően dokumentálni, értékelni kell.

 

Animal Assisted Education (AAE)

Állat-asszisztált nevelés

A nevelési/átnevelési foglalkozás egészséges, fogyatékos és magatartási rendellenességgel bíró páciensek esetében használatos. E típusú beavatkozásokat lelki, fizikai és szociális jóllétet fejlesztő céllal alkalmazzák a résztvevőknél. Szintén több tudományágat átfogó, speciális szakértelmet igénylő, amiben az állatot kezelő személy a pár integrált tagja. A beavatkozás lehet egyéni és csoportos jellegű és a folyamatot megfelelően dokumentálni, értékelni kell.

 

Animal Assisted Activity (AAA)

Állat-asszisztált tevékenység

A szabadidős értékű, több alkalom alapú tevékenység egészséges és fogyatékkal élőknek megszervezett foglalkozások speciális cél nélküliek. A beavatkozás lehet egyéni és csoportos jellegű és a praktizálónak cél-képzettnek kell lennie.

 

 

A partnerség honlapja: Gruntvig Learning Partnership - PAT. A Facebookon is megtalál minket: Gruntving PAT FB Page. Blog itt olvasható.

Jó Úton - Lóháton Alapítvány